You are currently viewing 11 ianuarie | Ziua Artei Fotografice

11 ianuarie | Ziua Artei Fotografice

11 ianuarie, Ziua Artei Fotografice din România, marchează data naşterii lui Carol Popp de Szathmári (1812 – 1887), recunoscut ca primul artist fotograf al României şi primul fotoreporter de război din lume.

Pictor şi fotograf, Carol Popp de Szathmári s-a născut la 11 ianuarie 1812, la Cluj. A studiat dreptul în orașul nostru, dar şi-a întrerupt cursurile plecând să aprofundeze pictura la Roma şi apoi la Viena.

De ziua lui, vă prezentăm rezultatele primelor două ateliere de cianotipie* realizate la ELF, în BLUE, cu clasele 1D (la „Descoperă Natura”) & 4D (la „HUB Elf”).

* Cianotipia a fost inventată în 1842 de către astronomul englez William Herschel (1792-1871). El a descoperit, printre altele, că sub acţiunea luminii sărurile ferice se pot transforma în săruri feroase. William Herschel folosea cianotipia pentru copierea desenelor. Mai târziu, procedeul a fost utilizat pentru a realiza fotograme. Ana Atkins folosea cianotipia din 1843 în studiile sale botanice.
Procedeul are două chimicale active, non-toxice. Separate, ele nu au nici o putere, însă amestecate devin sensibile la razele ultra-violete exclusiv.
Astăzi, cianotipiile fac parte dintr-o nișă a fotografiei, pe cât de restrânsă pe-atât de spectaculoasă. Sunt posibile atât reproduceri după frunze și plante întregi, dar și după negative sau print-uri făcute pe folie transparentă (laser). Rezultatele variază mereu și orice print obținut va fi unic! Adică BLUETIFUL!

Sursă informații cianotipie: Dictionar ilustrat de termeni fotografici & blog.f64.ro

Leave a Reply