[expoziții & competiții]
concept lansat de elevii Liceului Teoretic „ELF”
în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca
la 250 de ani de la nașterea compozitorului
BEETHOVEN RELOADED este un concept înrudit cu primul mare proiect al Liceului Teoretic „Elf”, ZBOR, născut din dorința elevilor și a profesorilor de a-i redescoperi pe „monștrii sacri” ai culturii. Ne imaginăm această aventură ca pe un veritabil ZBOR înspre și dinspre lumile vibrante regăsite în operele lui da Vinci, Brâncuși, Racoviță, Aurel Vlaicu, Gaudi sau Beethoven. În fapt, dialogul cu celebrul compozitor reprezintă o suită de inițiative/gesturi artistice, un soi de experimente concepute în ideea de a descoperi un fragment din ceea ce înseamnă lumea lui Beethoven, nu prin receptare pasivă, ci prin reconfigurarea ei în funcție de modul în care noi o percepem. Riscul acestor giganți, pe umerii cărora ne ridicăm noi, locuitorii secolului XXI, este de a fi (fost) deja închiși în niște vitrine aniversare, expuse și aplaudate o dată pe an. Noi ne dorim să le simțim din nou pulsul și cel mai bine putem face asta reinventându-i.
BEETHOVEN RELOADED se va desfășura în perioada
14 noiembrie – 31 decembrie 2020 și va consta din:
3 EXPOZIȚII & 4 COMPETIȚII
*Termenul pentru trimiterea lucrărilor
pentru toate secțiunile este 10.12.2020
A. EXPOZIȚII:
1. 16-31 decembrie 2020, Expoziția elevilor Liceului Teoretic „Elf”, în sala foaier a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în jurul sculpturii lui Dimitrie Paciurea („Beethoven”, bronz, 1913). Miercuri, 16 decembrie 2020, ora 17.00, vernisaj cu ușile închise la Muzeul de Artă și premierea, transmise live pe facebook. Invitați surpriză.
2. 16-31 decembrie 2020, Expoziție online a elevilor Liceului Teoretic „Elf” pe blogul https://cooltura.elf.ro/cooltura, realizată special pentru acest eveniment.
3. 16-31 decembrie 2020, Expoziție online cu o selecție a lucrărilor înscrise în concurs (la secțiunile nr. 3 și nr. 4) pe blogul cultural al Liceului Teoretic „Elf”, https://cooltura.elf.ro/cooltura
B. COMPETIȚII:
1 *Bagheta magică (pentru clasele P – II)
Pasul 1: Deschide-ți penarul și ia creionul tău preferat. Spui HOCUS POCUS PREPARATUS și acesta se va transforma în bagheta ta de dirijor. Ține cont de aceste două trucuri:
– mâna dreaptă este „creierul” dirijorului: ea ţine bagheta, dă tonul, bate măsura;
– mâna stângă este cea a inimii. Ea vibrează, dansează, pluteşte; este responsabilă de emoție și de trăire.
Pasul 2: Dă drumul materialului audio de aici. Ascultă-l cu atenție.
Pasul 3: Acum ești pregătit(ă) să fii dirijor: ascultă materialul audio de la capăt și dirijează orchestra folosind creionul tău.
Pasul 4: Roagă un membru al familiei să te filmeze cu telefonul.
Pasul 5: Asigură-te că te distrezi de minune.
Trimite filmarea la adresa beethoven250@elf.ro, până în data de 10 decembrie 2020.
În jurizare se va ține cont de pasiunea cu care dirijați.
Juriul: prof. Anca-Mona Mariaș (dirijorul corului de copii Junior Vip), Mihai Pamfiloiu (Teatrul Puck), prof. Silvia Suciu (Elf), prof. Carina Pintea (Elf).
2. Design – Minecraft Creative (pentru clasele III – XII)
Creează individual, în Minecraft Creative, o clădire de concert, unde îți imaginezi că i-ar plăcea lui Beethoven să-i fie ascultate simfoniile, în anul 2021. Trimite minimum 3 print screen-uri și/sau un video de prezentare, doar a exteriorului clădirii, la adresa beethoven250@elf.ro, până în data de 10 decembrie 2020.
Dacă aveți nevoie de suport tehnic pentru partea de prezentare & print-screen vă rugăm sa ne scrieți un email la beethoven250@elf.ro până în 10 decembrie 2020.
În jurizare se va ține cont atât de originalitatea construcției cât și de formă.
Lucrările vor fi jurizate de arhit. Mihaela Cătinaș, designer Radu Cătinaș & Luca Scripcariu (student design).
Regulament:
Default game mode: Creative
Difficulty: Peaceful
World Preference: Starting Map
World Type: Flat
No add-ons or custom texture packs
3. Comic Book Challenge (pentru clasele III – XII)
Dacă ascultăm primul minut și jumătate din Simfonia a 5-a de Beethoven, ne putem imagina că începe cu dialogul dintre două personaje, două voci care încep o conversație pe o temă incitantă. Unul dintre interlocutori e fantoma lui Beethoven, celălalt ar putea fi oricine. Cei doi s-ar putea afla oriunde, totul s-ar putea petrece oricând. Ascultă acest fragment muzical, desenează pe o coală A4 personajele și atașează-le bule de dialog, în care să notezi replicile conversației. Replicile pot fi scrise în: română, germană, engleză, franceză, maghiară. Încearcă să te încadrezi în 6-8 secvențe.
Trimite 3 fotografii cu scenele tale (o fotografie cu toată coala A4 și două fotografii cu detalii) la adresa beethoven250@elf.ro, până în data de 10 decembrie 2020.
Lucrările vor fi jurizate de scriitorul Alex Moldovan, copywriter/scenarist Letiția Câmpan și Radu Fărcane (student actorie).
4. Provoacă-l pe Beethoven! (pentru clasele III – XII)
Toată lumea cunoaște începutul Simfoniei a 5-a. Îl auzim ca bătăi în ușă, ca ringtones sau ca avertismente ale profesorilor care anunță un test greu. Ascultă-l și creează tu o continuare a melodiei, așa cum ți-ar plăcea. Improvizează în orice stil muzical dorești – Simfonic, Disco, Pop, Funk, Rock, Rap, Techno, etc. folosind orice instrument, orice obiect care produce sunete sau chiar vocea, pornind de la acest colaj audio.
Trimite înregistrarea audio (de maxim 2 minute) la adresa beethoven250@elf.ro, până în data de 10 decembrie 2020.
Improvizațiile muzicale vor fi jurizate de compozitorul Alexandru Ștefan Murariu, de compozitorul Ciprian Pop și de prof. Simona Țupa (Elf).
Formularul de înscriere îl puteți accesa aici.
NOTĂ:
La toate cele 4 secțiuni se va participa individual.Secțiunea Bagheta Magică este dedicată copiilor din clasele pregătitoare, I și a II-a.
Secțiunile 2, 3 și 4 sunt dedicate claselor a III-a – a XII-a.
Toți participanții vor primi diplomă de participare în format PDF.
La fiecare secțiune va exista un singur câștigător.
Premianții vor primi:
diplomă specială
o sumă de bani
un abonament anual pentru două persoane la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca
un voucher la Tucano Coffee – Eroilor.

Unde pot sa-mi atasez creeatile pentru concursul bethoveen? Am gasit site-ul si tot, m-am inscris dar nu stiu unde va trimit ceea ce am de trimis. Poze.
Răspuns: la adresa beethoven250@elf.ro
Mulțumim!