You are currently viewing BLUETIFUL

BLUETIFUL

Expoziție de cianotipii | 17 noiembrie – 05 decembrie 2021

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Miercuri – Duminică | h. 10.00 –17.00

Privind aceste lucrări aș vrea să pot exclama cu sinceritate un vers preferat: „era foarte mică diferența dintre lumea lor imaginară și cea reală”. Ar fi, însă, neonest. Chiar dacă cianotipiile sunt atât de apropiate de negativele fotografice, prin faptul că transparentizează formele dure și accentuează fondurile neutre, aici, albastrul adaugă compozițiilor o adâncime în care privirea se scufundă, o gravitate supraterestră în care fluidul și solidul își pierd proprietățile naturale, ca atunci când ar viețui în alt fel de mediu decât cel cotidian. Elementele vegatale imprimate sunt prinse într-un soi de lume în care plutesc și în care detalii filigranate reproporționează întregul.

Găsim aici, dincolo de procesul acela cvasi-alchimic de transformare a lumii sub lumină, un soi de esențializare, de purificare a celor mai delicate și caline realități. Prin sita fină a sărurilor transformate, se cerne parcă și esențialul, astfel încât să avem în fața ochilor mostre de simplitate și de fragilitate. Tot ce poate părea în plus, distorsionant este ascuns sub albastru, decupat doar de volume simplificate.

Aici albastrul colorează invers, ca atunci când ți-ai imagina cerul ca o cuvertură albastră, găurită din loc în loc pentru a vedea pe acolo lumina.
Așadar, în aceste picături mari, albastre, sunt colecționate rezerve de frumusețe pentru atunci când va fi mai mare nevoie de ele. Iar acestea există doar pentru că albastrul le face posibile.

prof. Alina Petri

Leave a Reply