Nu e încă primăvară. Luna februarie e un fel de avangardă a primăverii și pentru că stă sub numele lui Brâncuși (sau Bran Q. Z. cum l-ar putea alinta generațiile hip hop), dar și în virtutea faptului că, acum mai bine de 100 de ani, tot în februarie, se năștea DADA și deci revoluția artistică pe care o profețeau artiștii momentului.
Liceul Teoretic „Elf” propune, al doilea an consecutiv, o săptămână a avangardei reloaded, cu găzduirea Muzeului de Artă, în colaborare cu Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”.
Conceptul de anul acesta este un cabaret de idei, o punere în scenă a spiritului vibrant și inovator pe care l-am moștenit de la avangardiști. Experiența artistică trebuie să devină experiment, happening, întâmplare, participare, revelație, obligând receptorul să iasă din zona de confort și să se resitueze față de modul în care înțelege arta. Spațiul clasic al galeriilor muzeului se va reconfigura, provocând vizitatorul să simtă pe (cu) propria piele arta creată de elevii celor trei licee, într-o surprinzătoare expoziție de imagini senzoriale, intitulată TROMPE-L’OEIL.
De asemenea, sculptorul Dan Istrate a acceptat să expună câteva lucrări omagiu, consfințind exponatele realizate de către elevi.
O serie de activități extramuros va invita receptorul la un ex-cursus, un per pedes, pentru a participa la lucrarea colectivă insectar urban. Artă coborâtă de pe soclu, fragmentată într-o serie de gesturi artistice, artă îm-părțită, împărtășită.
prof. Stanca Szekely-Răfan
Lucrările expuse sunt semnate de:
- copii din cele cinci grădinițe Elf – prof. Flavia Chiper
- elevi din primar, gimnaziu și liceu – prof. Ludmila Frătescu, prof. Monica Suciu, prof. Cristina Gagiu, prof. Ioan Gînscă
- elevi ai Liceului Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca – prof. Elena-Daniela Bodea, prof. Viorel Micu