Într-o asociere intenționat contradictorie, sintagma „Metafizic uman” adăpostește zece maniere diferite ale unor artiști tineri cu o privire bine țintită spre zonele de clișeu ale artei contemporane, gata să-i întoarcă spatele. Un gest făcut fără aroganță sau agresivitate, doar cu firescul celor care au înțeles că formula artistică trebuie reînnoită.
Trei dintre artiști sunt elevi în clasa a XII-a la LICEUL TEORETIC ELF. Curatorul expoziției și creatoarea conceptului este Carina Calinici. Discursul său artistic este omogen atât din punct de vedere formal, cât și ideatic, reușind să exprime tranșant, dar neostentativ, un mesaj care ar putea căpăta anvergură: limitele umanului devin cel mai neașteptat loc în care se poate întrupa un soi de „meta”, un dincolo salvator.
Erik Sas expune câteva lucrări grafice foarte curate în linie și hașură; chipul și trupul apar separate de restul profilului uman, ceea ce însă nu le dezumanizează. Dimpotrivă, artistul surprinde esența omenescului: omul e un mozaic de gesturi minore. Conștiința propriei insuficiențe îl face să depășească însă derizoriul.
Darius Blaj propune o serie de obiecte – întrupări ale istoriei nespuse, intime, scundare a fiecăruia dintre noi. Nespusul rămane nespus, poate fi doar întrupat în textura aspră a lutului.
Prof. Stanca Szekely-Răfan