You are currently viewing Prezentare BLUE – proiect cultural ELF

Prezentare BLUE – proiect cultural ELF

Anul Școlar 2020-2021 | Liceul Teoretic „ELF” Cluj-Napoca

ARGUMENT

Albastru este o culoare care inspiră calm, încredere și apropiere. Este asociată cu speranța, pacea și liniștea. Albastrul, cu toate nuanțele lui, ne trimite la cerul de vară sau la marea calmă. Ne încurajează să privim dincolo de ceea ce este evident. Ne provoacă să gândim mai profund, să ne lărgim perspectiva și să fim mai deschiși spre speranță, spre comunicare. Este optimismul de care avem cu toții nevoie în această lume agitată. Nu în ultimul rând, albastru este culoarea tehnologiei, de la care, conștient sau inconștient, așteptăm rezolvarea multor probleme.

Toate culorile acestei lumi au o istorie. De peste două secole, albastrul este culoarea preferată a europenilor, surclasând verdele şi roşul. Înzestrat cu o simbolistică exclusiv pozitivă, de la veşmintele Madonelor din Evul Mediu şi până la drapelul Uniunii Europene, bogata istorie a acestei culori se confundă cu însăşi evoluţia culturală a societăţilor occidentale.
Dar, după cum bine știți, albastru este și culoarea ELF. Îl regăsim în sigla-pasăre, în uniforme, iar ca simbol în toate proiectele Elf, pentru că albastrul se asociază cu adevărul, inspirația, creativitatea, liniștea, introspecția și contemplarea.

Iată de ce este cât se poate de potrivit să lansăm în acest an școlar 2020-2021 proiectul cultural ALBASTRU | BluElf. Am găsit nenumărate surse de inspiraţie şi dorim să le împărtăşim cu voi. Haideți să descoperim cât de mult Albastru este în noi.

VA FI BLUETIFUL!

Cianotipie realizată de Anna Atkins în 1843


Ca și în proiectul ZBOR, și în acest an școlar ne vom întâlni cu două personalități extraordinare, îndrăgostite bineînțeles de albastru:
• savantul Emil Racoviță – de albastrul ghețurilor din Antarctica
• celebrul arhitect Antoni Gaudí – de albastrul cerului catalan

Emil Racoviță în laboratorul de pe Belgica

SEMESTRUL I: EMIL RACOVIȚĂ

Emil Racoviță (1868-1947), savant, explorator, speolog și biolog român, este considerat fondatorul biospeologiei, adică al științei care se ocupă de studiul ființelor care populează lumea tainică și tenebroasă a peșterilor. Tot el a descoperit balena cu cioc, iar în secolul XIX cobora ca scafandru în Marea Mediterană.
ȘTIINȚA și AVENTURA s-au îmbinat în savantul care a studiat aceste trei medii distincte: cel antarctic, cel marin și cel speleal. De aceea, pe bună dreptate s-a afirmat; Ce ideal mai nobil ar putea avea un elev de la științe decât să-i urmeze exemplul?

Antoni Gaudí la 26 de ani

SEMESTRUL II: ANTONI GAUDÍ

Gaudí este fără îndoială, cel mai cunoscut arhitect al tuturor timpurilor, un Leonardo al secolului XX – sau culmea artistului ca inventator. Stârneşte admiraţie, stârneşte curiozitate, şochează de cele mai multe ori, dar rămâne unic. Şi dacă el continuă să ne şocheze şi astăzi, pe noi, oamenii secolului al XXI-lea, ne putem uşor imagina cât au fost de surprinşi contemporanii săi. Ca să îl înțelegem mai bine, ne vom uita mai atent la clădirile pe care le-a construit, la cele în care a locuit, la obiectele pe care le-a venerat și la sursele lui de inspirație – la ceea ce el însuși a numit „Marea Carte a Naturii”. Un artist atipic, pe placul elfilor!

Interior Sagrada Familia

This Post Has 3 Comments

  1. Mugur Balan

    Interesant și provocator, acest nou proiect al liceului teoretic ELF!
    Într-o perioadă marcată de restricții, izolare și frustrări, proiectul “ALBASTRU | BluElf” deschide perspectiva colaborării, a inovării și a extrovertirii spre o lume generoasă care se vrea construită, în jurul unor personalități remarcabile: Emil Racoviță și Antoni Gaudi!
    Proiectul invită la schimbarea atmosferei plină de apatie, angoasă și neputință, toate induse de societatea momentului, prin orientarea ideilor și acțiunilor spre o zonă ofertantă și incitantă a manifestării complexe dar și generatoare de satisfacție, atât în domeniul științei (Emil Racoviță) cât și al compoziției, formelor și inovației (Antoni Gaudi).
    Succes!

  2. ig

    MULȚUMIM!

Leave a Reply