Prezentare ZBOR – proiect cultural ELF

Anul Școlar 2019-2020 | Liceul Teoretic „ELF” Cluj-Napoca

Sigla liceului nostru este un simbol al zborului!
Zborul, ce bucurie!
Zborul implică direcție și sens, viteză și altitudine, efort și rezistență, dar și o destinație. Cei pasionați de el ne mai spun că necesită o foarte atentă planificare. Planificarea necesită cunoștințe. A zbura necesită motivație, aptitudini speciale și un timp de pregătire. Dar după ce l-ai învățat și ești responsabil și creativ, ZBORUL devine FABULOS!

Semestrul I: ZBOR cu LEONARDO DA VINCI

Leonardo da Vinci (1452-1519) era sigur că într-o zi oamenii vor zbura. El a spus că „stă în puterea omului să realizeze acest instrument”. Povestea spune că Leonardo se ducea în piață și cumpăra păsări în colivii. Apoi le ducea acasă și le dădea drumul. Cum dădeau ele din aripi? Ce anume le dădea posibilitatea de a zbura? De ce puteau să aterizeze în siguranță, fără să-și rupă picioarele? Leonardo tânjea să descopere aceste răspunsuri. De aceea a făcut multe desene cu aripi și păsări. A încercat să facă aripi pentru oameni, care funcționau cu ajutorul unor manivele și mecanisme cu roți. Însă aripile nu pluteau, erau mult prea grele iar forța puterii umane nu era suficient de mare. Cu timpul oamenii au învățat, într-adevăr, să producă mașini zburătoare. Leonardo avea dreptate. Dar aceasta s-a întâmplat abia în decembrie 1903. Atunci a zburat aeroplanul fraților Wright, timp de 12 secunde. Trecuseră 400 de ani de la moartea lui Leonardo, genialul inventator!

Așa cum știți, Leonardo da Vinci este un admirabil simbol al Europei prin spiritul său universal exprimat în mai multe domenii, de la pictură la sculptură, de la arhitectură la muzică, de la ştiinţă la filozofie.
Unul dintre lucrurile demne de reținut despre Leonardo (de la moartea căruia s-au împlinit, pe data de 2 mai 2019, cinci secole) este că el nu a fost un geniu, în înțelesul că a fost binecuvântat de la naștere cu un fel de daruri speciale,  așa cum s-a spus despre alte personalități. Cu Leonardo a fost altfel: geniul lui s-a născut din CURIOZITATE!
Acesta este motivul pentru care credem că ar trebui să fim mai dornici de cunoaștere, mai dispuși să facem eforturi pentru a învăța de la Leonardo atenția pentru detalii. Am putea încerca puțin mai mult să fim deschiși față de minunățiile care ne înconjoară. Am putea întocmi liste cu lucrurile pe care dorim să le observăm în fiecare zi. Am putea face mai des însemnări, schițe sau notițe, așa cum obișnuia și Leonardo.
LET’S BE DA VINCI: să fim buni observatori, să fim oameni curioși, deoarece aceasta este cheia geniului lui Leonardo!

Semestrul II: ZBOR cu LUDWIG VAN BEETHOVEN

Chiar și astăzi, la începutul secolului XXI, Ludwig van Beethoven (1740-1792) este încă în fruntea compozitorilor celebri din istorie. Beethoven este cunoscut în toată lumea, de la Bonn la Bombay, de la Viena la Wellington, iar muzica sa este cântată pretudindeni. Niciun alt compozitor nu a lăsat în urmă o moștenire mai mare decât Beethoven. Iată de ce, în anul 2020, când se împlinesc 250 de ani de la nașterea lui, un număr impresionant de personalități și de instituții din întreaga lume îi dedică evenimente cultural-artistice grandioase.
Cu acest prilej este bine să ne amintim că principalele daruri ale lui Beethoven au fost creativitatea incredibilă și o dorință nemăsurată de a compune muzică. Deși a rămas surd, Beethoven nu s-a lăsat învins de această infirmitate și a devenit unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Lucrări precum „Simfonia nr. 3”, „Eroica”, „Sonata Lunii” sau „Odă bucuriei” sunt repere de necontestat ale muzicii clasice universale.
Haideți să cultivăm și noi cel mai de preț dar al lui Beethoven – CREATIVITATEA! Pentru că a fi creativ este un exercițiu, nu ceva care ne este dat la naștere. De fapt, cum vedem și la Beethoven, indiferent de piedici, creativitatea este o putere care ne poate fi la îndemână dacă ne amintim de ea. Și o putem folosi pentru a deveni, cu fiecare zi, o mai bună versiune a noastră!

Leave a Reply